Tid för hopp

november 18, 2017 nicklasadamsson

Ibland behöver vi stanna upp och reflektera över livet, dela våra tankar med människor som förstår oss och strävar åt samma håll. Jämföra, bekräfta och släppa fram det som är genuint i oss själva för att möta det som är genuint i andra och inse hur lika vi är och hur likartade behov och önskningar vi bär på. Vi behöver synliggöra livets komplexitet, men framförallt dess möjligheter.

När Sofia Nygren cyklade förbi Katrineholm förra veckan bjöd hon samtidigt in till övningar i Aktivt hopp. Det handlar om att stanna upp, möta sig själv och reflektera över läget i världen och hur jag som enskild individ möter de stora utmaningar vi står inför.

Sofia har under hösten rest mellan gårdar och torp i Sverige för att prata med människor som strävar efter att bli självförsörjande. Hennes resa är ett led i ett skriv- och fotoprojekt som hon valt att kalla ”Inte bara morötter” och som handlar om människor som valt att ställa om till ett mer hållbart liv.

Meningen med övningarna i Aktivt hopp, som utvecklats av den amerikanska miljöaktivisten och författaren Joanna Macy, är att medvetandegöra oss själva om den situation världen befinner sig i. Vi står inför till synes oöverskådliga problem som vi tillsammans måste finna lösningar på.

Att reflekterar över saker man är tacksam för, erkänna och sätta ord på den smärta utvecklingen i världen för med sig och sedan försöka se på problemen och utmaningarna med nya ögon bidrar till att vi kan gå vidare och medverka till förändring i positiv riktning.

Vi som samlades den här höstkvällen i Katrineholm upplevde nog alla hur betydelsefullt det är att försöka formulera verkligheten tillsammans. Att bara få träffa likasinnade utan att behöva förklara sig och att upptäcka att det som är viktigt för mig också är viktigt för någon annan.

Insikten att vi behöver stärka varandra för att orka medverka till positiv förändring, såväl i våra egna liv som i varandras, var nog något vi alla tog med oss när vi skiljdes åt. Den resa vi gjorde tillsammans banade kanske inte några nya vägar, men påminde oss om hur viktigt det är att skapa tid och rum för tanke och reflektion, att få syn på varandra och inse hur lika vi är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − 8 =

%d bloggare gillar detta: