Svart fredag

november 24, 2017 nicklasadamsson

Handeln hittar ständigt på nya sätt att få oss att konsumera. Upplägget är i stort det samma – du är olycklig, men det finns en lösning – du kan köpa något! Konsumtion anses ångestreducerande vilket brukar användas som förklaring till att vi tenderar att köpa saker som vi inte behöver och egentligen inte vill ha. Det är en quick fix, men effekten avklingar snabbt vilket gör att vi snart är tillbaka på ruta ett igen.

Idag är det black friday. Uttrycket kommer ursprungligen från USA och betecknar fredagen efter Thanksgiving, som i sin tur alltid infaller fjärde torsdagen i november. I Sverige skulle vi nog kalla det för en klämdag. I USA markerar det starten på den traditionella julhandeln, kanske på grund av att många amerikaner tar ledigt just idag, vilket butikerna insett och därför passar på att locka till sig kunder. Helgen avslutas med cyber monday då julhandeln på nätet startar på allvar.

Själv har jag med åren blivit en allt sämre konsument, vilket faktiskt känns ganska bra. Jag känner en allt större tillfredställelse när jag låter bli att handla, allrahelst när det kommer till saker jag har svårt att motivera det egentliga behovet av. De flesta inser nog också att dagens konsumtionsmönster är ohållbart, men vanans makt är stor och vi vänjer oss snabbt vid nya saker. Men varför inte vända detta till något positivt, just av den anledningen!

I stället för att prata om vad vi köper och äger borde vi prata mer om vad som egentligen betyder något för oss och får oss att må bra. Av egen erfarenhet vet jag att det ofta är helt andra saker än det jag kan köpa för pengar och jag tror att det är så för de allra flesta. De bästa ögonblicken i mitt liv har varit de stunder jag tillbringat med människor jag älskar och trivs tillsammans med och ofta under enkla omständigheter.

Istället för att hörsamma handelns lockrop borde vi alltså lyssna inåt och försöka se till våra egna behov och inte till dem som andra försöker skapa åt oss. För min del har skönheten i det enkla och okonstlade fått allt större betydelse för känslan av inre tillfredställelse. För dig är det kanske något helt annat som är betydelsefullt. Men hur vore det då om vi allesammans försökte hitta den genuina känslan av meningsfullhet i våra liv istället för att bota vår längtan med fler materiella ting. Vad skulle inte ett sånt beteende göra för att motverka den slentrianmässiga konsumtionen och för våra långsiktiga möjligheter att överleva på den här planeten!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 4 =

%d bloggare gillar detta: