Läs och skicka vidare!

mars 10, 2018 nicklasadamsson

Jo, jag köper fortfarande böcker, men inte alls i den omfattning jag gjorde förr. Eftersom mitt intresse att äga saker har minskat genom åren och glädjen över att istället göra sig av med materiella ting har ökat har detta även påverkat min syn på böcker.

Förr kunde jag köpa böcker och lägga på hög för att läsa senare – eller inte alls. Det kunde till och med vara något odefinierbart som gjorde att jag drogs till vissa böcker. Jag tycker fortfarande om böcker och kan glädjas åt att komma över en bok som jag känner att jag vill ha för att dess innehåll intresserar mig, men som också dessutom är vacker. Tanken på att hitta en klassiker i ett vackert band efter att ha botaniserat några timmar på antikvariatet fyller mig fortfarande med stor glädje. På så sätt är jag nog, och kommer nog alltid att vara en boknörd. Men i övrigt har min syn på böcker förändrats i grunden.

I stället för att äga böcker lånar jag ofta de böcker jag vill läsa. När jag köper böcker låter jag dem ofta gå vidare till någon annan när jag läst dem. Jag skänker dem gärna till välgörenhetsloppisar eller ger bort dem till någon som vill ha. Efter att ha ägt flera tusen böcker är jag idag nere på strax under 300 titlar. Eftersom jag ser avyttrandet av böcker som en process, på samma sätt som när det gäller övriga materiella ting är målsättningen att till slut bara äga de viktigaste titlarna, den oumbärliga läsning som jag vill ha nära till hands, sånt man ständigt återkommer till och som skänker glädje utöver själva läsupplevelsen.

Det sägs att Gunnar Ekelöf bara ägde femtio böcker, och så fort han skaffade sig en ny titel gjorde han sig av med någon av de han redan ägde. Jag tycker tanken är tilltalande, det blir på något sätt som att ringa in och förfina de läsupplevelser som verkligen betyder något för en själv.

Ha en trevlig helg!

Nicklas

Comments (2)

  1. Jag är likadan och försöker hålla nere på bokköpen nu för tiden. Men jag var inte uppe i över 1000 böcker, du måste ha haft ett mindre bibliotek hemma för att få plats med dom alla. Vad har du gjort med all den nya plats som du måste ha fått när du har rensat bort så många böcker?

    • nicklasadamsson

      En gång i tiden hade jag tankar på att starta ett litet antikvariat, så många av böckerna låg nedpackade. Sedan gjorde jag mig av med de flesta av dessa i samband med att jag flyttade, och då blev det inte riktigt lika märkbart att det skapades mer utrymme 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − åtta =

%d bloggare gillar detta: