”Ja har nog burit för mycket, nu vill jag resa lätt!”

december 1, 2017 nicklasadamsson

Under veckan har jag rensa bort saker hemma som jag inte behöver och därför inte längre vill ha kvar, vilket har gett mig anledning att fundera på hur vi värderar våra materiella ting. Jag har också läst och svarat på de kommentarer jag fått på Facebook som följd av mitt blogginlägg från förra veckan när jag skrev om ”Svart fredag”. Jag konstatera att den konsumtionshets som handeln lockar till med sina kampanjer både engagerar och leder till kreativa motkrafter vilket känns positivt. Allt det här hänger naturligtvis ihop eftersom det i grund och botten handlar om hur vi förhåller oss till de saker vi har runtomkring oss.

Själv har jag genom åren gått från att vara maximalist till att influeras allt mer av minimalistiska tankegångar. När jag var yngre såg jag inte materiella ting som ett problem, snarare tvärtom. De saker jag ägde representerade på olika sätt sidor av mig själv som jag ville lyfta fram. De kunde visa på ett intresse, en kunskap, en åsikt och blev på så sätt en del av min identitet. Nu är det annorlunda. Jag känner inte längre att jag har något behov av att skapa en bild av mig själv på det sättet. När jag idag väljer vad jag vill omge mig med ligger fokus främst på praktisk funktion men även på estetiska värden. Det optimala är förstås om man kan få dessa båda att sammanverka.

Den japanske författaren Fumio Sasaki skriver i sin bok ”Goodbye things – on minimalist living” hur han resonerat när han gjort sig av med sånt han inte längre vill ha kvar. ”I think a minimalist is a person who knows whats truly necessery for them, a person who reduces so they can focus on what´s really important. The things that are necessary will vary from person to person, so there isn´t much point to comparing yourself with others.”

Jag känner mig besläktad med dessa tankar, men vill gärna att den praktiska funktionaliteten även har ett tilltalande yttre. William Morris, en av de tongivande företrädarna för Art & Craft-rörelsen som bildades i England i slutet av 1800-talet lär ha sagt ”If you want a golden rule that will fit everything, this is it: Have nothing in your houses that you do not know to be useful or believe to be beautiful.” Här pekar Morris på något som kom att bli synonymt med rörelsen, viljan att para det genuina hantverket med funktionen; praktisk nytta förenad med skönhet.

I den process som det innebär att göra sig av med saker för att få en lättare materiell ryggsäck är nog detta också en av de tydligaste ledstjärnorna för mig, att de saker som får stanna kvar förutom att vara praktiska gärna också får vara vackra.

____________

Citatet ”Ja har nog burit för mycket, nu vill jag resa lätt” är hämtat från Eldkvarns låt ”Jag älskar dig” och finns med på albumet Död stjärna som kom ut 2001.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − sex =

%d bloggare gillar detta: