Hit the road!

januari 12, 2018 nicklasadamsson

Bestämmer man sig för att försöka leva ett liv som gör skillnad är man i gott sällskap. Åtskilliga är de människor som kämpat med frågeställningar om hur livet bör levas och som sedan utifrån olika bevekelsegrunder valt livsväg. Övertygelse och samvete har ofta varit ledstjärnor som fått styra, inte sällan i kombination med personlig läggning, tidigare erfarenheter och egna intressen.

För egen del har jag lärt mig att större förändringar måste få ta tid. Det är lätt att okritiskt anamma till synes goda råd som snabbt verkar leda till målet, istället för att ge förändringen den tid och näring som behövs för att man i slutändan ska kunna landa i det nya på ett bra sätt.

Att exempelvis utan större eftertanke göra sig av med allt man äger innebär inte att man blir minimalist, eftersom processen och tanken bakom handlingen saknas. Oavsett om jag väljer att försöka leva ett liv med färre materiella ägodelar eller ett liv där jag skruvar ner nivån på såväl inkomster som utgifter för att mitt ekologiska fotavtryck ska bli så litet som möjligt, är själva processen viktig. Uttrycket att det är vägen som är målet stämmer faktiskt väldigt väl in i detta fall.

När vi ur olika etiska/moraliska perspektiv reflekterar över vilka handlingar och val som är acceptabla omvärderar vi medvetet eller omedvetet vårt nuvarande sätt att leva och pekar indirekt ut nya riktningar.

När vi blivit medvetna om dessa kan vi välja att göra ett av flera val, vi kan också välja att fortsätta som förut. Frågan är dock om man efter en genomgripande omvärdering av sitt liv är den samma och kan fortsätta leva som om inget har hänt?

Jag tror inte det, men å andra sidan är det viktigt att vänta in sig själv och känna efter när det är dags! Vill du göra förändringar i livet som är grundade i övertygelser som är viktiga för dig kan det heller inte forceras, och om ditt ställningstagande är väl underbyggt vet du när det är dags. För egen del brukar ett inre lugn infinna sig när jag är på rätt väg – eftersom förändringen redan har börjat i mitt inre.

Ha det gott!

Nicklas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton + sjutton =

%d bloggare gillar detta: