Engagerade människor gör skillnad!

december 29, 2017 nicklasadamsson

Det är lätt att känna maktlöshet när man tänker på de miljöhot vi står inför. Känslan att vi borde göra mycket mer än vi gör idag är ständigt närvarande. När vi pratar om ”vi” är det ofta samhället i stort vi tänker på. Och naturligtvis är det så. I den bästa av världar hade vi kommit längre och gjort mer för att ställa tillrätta de problem mänskligheten skapat. Men vi glömmer ibland bort att samhället består av individer, och att vi alla har ett ansvar för de val vi gör. 

Trots att det ser dystert ut händer det positiva saker. När den politiska viljan finns fattas beslut som styr utvecklingen i mer hållbar riktning. Men det som kanske är mest glädjande är när människor inser att det inte går att vänta in lagstiftning och övergripande åtgärder utan själva tar tag i saker för att skapa förändring.

När man träffar människor som odlar sin egen mat, downshiftar för att få mer tid till det som är viktigt i livet, som flyttar ut från stan för att leva närmare naturen eller som tar det urbana rummet i besittning och odlar upp outnyttjade ytor och får asfalten att grönska, skapar det inspiration och framtidshopp. Tankar om egna slumrande projekt väcks till liv. Det handlar nödvändigtvis inte om att göra på samma sätt som alla andra, utan snarare om att lyssna in sig själv för att komma underfund med vad som är rätt för just mig.

I kommande blogginlägg tänkte jag återkomma till hur jag tänker och resonerar när jag står inför egna livsval. För min del handlar det mycket om processer. Och jag har med tiden insett att det är något som måste få ta tid. Skyndar man på finns risken att man gör våld på sig själv. Samtidigt får inte processen bli en ursäkt för stagnation. Livet är framåtsyftande och i ständig rörelse och utveckling.

Det nya året står för dörren. Men jag avger inga nyårslöften. Istället tänkte jag fortsätta på den inslagna vägen mot ett enklare och mer hållbart liv. Det har med åren utvecklat sig till ett livsprojekt och jag känner stor entusiasm inför framtiden, mycket på grund av alla fantastiska människor runt omkring som strävar mot samma mål, fast på sitt eget sätt. Men hur ser dina planer för det nya året ut? Vad tänker du om framtiden? Vilka mål strävar du efter att nå? Jag är nyfiken! Skriv gärna några rader i kommentarerna och berätta.

Ljuset är som alltid starkare än mörket! Och vi går mot ljusare tider!

Gott nytt år och på återseende!

Nicklas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 + sexton =

%d bloggare gillar detta: