Att gå vidare

november 10, 2017 nicklasadamsson

Vägen mot ett enklare och mer hållbart liv är en process, en spännande resa som kan se ut på olika sätt beroende på var vi befinner oss i livet och hur våra personliga förutsättningarna ser ut. Själv kom jag relativt tidigt att intressera mig för de långsiktiga överlevnadsfrågorna och har sedan dess försökt dra mitt strå till stacken genom att engagera mig på olika sätt och leva så miljövänligt som möjligt. Successivt har dock längtan efter att förenkla livet ytterligare gjort sig påmind och jag har under senare år alltmer börjat fundera på hur jag skulle kunna gå vidare i den riktningen.

När jag för drygt ett år sedan fick reda på att min tjänst på universitetet skulle försvinna i samband med en omorganisation kändes det som om pusselbitarna föll på plats. Jag valde att påbörja arbetet med att starta en egen verksamhet istället för att söka en ny anställning eftersom jag kände ett behov av att styra min egen tid för att komma vidare i min process att förenkla livet. Att inspirera andra att ta steget och förverkliga sina drömmar om ett enklare, mer hållbart liv samt att skriva om de erfarenheter jag skaffat mig under min egen livsresa känns därför naturligt och mycket stimulerande.

När Marian Van Eyk McCain i sin bok ”Downshifting – how to plan for your planet-friendly future” berättar om hur det är att bryta med invanda tankemönster och normer för att komma fram till beslutet att skruva ner livsrytmen och leva ett mer hållbart liv, beskriver hon i mångt och mycket det jag själv gått igenom för att komma dit jag befinner mig idag:

”…but when is the right time for you? As I pointed out earlier, you have in fact already started the process because you are reading this book and you have began to consider what practical moves you might take. You are already to take the next step. So when should you do that? This time,`now`, is not necessarily the right answer. That is because the optimun time to embark on a project of any kind or to move into a new phase of your life is when it feels right on all counts.”

För egen del har jag nog processat alla de steg som Marian pratar om och har förenklat uttryckt gått från att se problem till att se möjligheter, såväl i mitt eget liv som i omställningsprocessen som helhet. Utmaningarna när det gäller att ställa om till ett mer hållbart samhällssystem är stora och det är lätt att få klimatångest (mer om du kan göra för att motverka de negativa känslor som detta medför i kommande blogginlägg). Men allt är inte negativt, det händer faktiskt mycket positivt runt omkring oss som vi lätt glömmer bort.

Det mest positiva är alla människor som är beredda att tänka nytt och som på olika sätt vill bidra till att förverkliga den omställning som är nödvändig! Just att själv göra saker för att påverka i rätt riktning och inte vänta på att andra ska göra dem åt oss är en förlösande kraft. För min del handlar det steg som jag nu tar om att kombinera lust och längtan med insikt och kunskap. Jag vill försöka vara en del av lösningen och inte en del av problemet.  Jag hoppas det kan inspirera dig att tänka i liknande banor.

Välkommen att följa min blogg! Vill du veta mer om mig kan du besöka min hemsida www.nicklasadamsson.se

Vi hörs!

Nicklas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 1 =

%d bloggare gillar detta: