Att gå sig själv till mötes

december 8, 2017
Posted in Inspiration
december 8, 2017 nicklasadamsson

Vissa böcker blir följeslagare genom livet. Man återvänder till dem i tanken och det budskap de förmedlar dröjer sig kvar. För mig är Bris av Sven Lundin (numer Sven Yrvind) en av dem. När jag läste den för första gången var det som om den grep tag i mig för att klargöra att det gick att leva på ett helt annat vis. Den slog an en ton som jag senare förstod att jag alltid burit med mig. Det handlade om längtan och det handlade om att gå sin egen väg genom livet.

För er som ännu inte stiftat bekantskap med Sven Yrvind så handlar det mesta i hans liv om segling och Bris är namnet på flera av de båtar han själv byggt. Trots att jag inte är seglare känner jag stor samhörighet med de erfarenheter han delar med sig av. När jag började fundera på vad det berodde på förstod jag att han egentligen kunde skriva om vad som helst och att det främst var hans förhållningssätt till livet som intresserade mig.

Det som fascinerade mig mest var det sätt på vilket Sven i olika sammanhang stod upp för det han trodde på, för rätten att själv få välja sin livsväg. Detta tillsammans med den målmedvetenhet med vilken han förverkligade sina projekt gjorde stort intryck på mig. Det kunde handla om att resa runt i Europa och bo i en sovsäck instoppad i en stor plastpåse eller att konstruerade och bygga de små båtar han seglade över världshaven med.

För mig var det den inre drivkraften, den stillsamma besattheten att göra efter eget huvud som jag kände mig besläktad med, och som tillsammans med andra inspirerande livsberättelser bidragit till att jag nu själv går vidare för att skapa mitt eget liv. Historien är naturligtvis mer komplex än så, men Sven Yrvind har definitivt varit en av inspiratörerna. Och har man den minsta längtan efter att leva livet efter eget huvud är det svårt att inte låta sig påverkas. I inledningen till boken beskriver han sin livsfilosofi på följande vis:

”För mig har livet blivit en succé. För omvärlden tog det lång tid att förstå det. Inte förrän jag var trettio år gammal, började en del personer rubbas i sin övertygelse om att mitt liv var en katastrof. När jag blev fyrtio ansåg en del att jag rönt en viss framgång. Nu när jag fyllt femtio är det betydligt fler som ser mig som en vinnare.

 I den här boken vill jag visa mitt trick för andra udda personer, som förtjänar ett bättre öde än att bli bespottade. Tricket består i att jag gjort klart för mig mina behov och mål som udda person, och därefter skaffat mig verktyg – i mitt fall små långfärdsbåtar – som hjälpt mig att förverkliga mina drömmar.

 Det är inte meningen att andra udda personer ska göra likadant, ty definitionsmässigt kan aldrig en udda person göra likadant, och vara nöjd med det. Boken är tänkt att uppmuntra andra udda personer att finna de verktyg som passar just dem.”

Om målsättningen är att förverkliga en dröm är de ansträngningar som krävas antagligen värda att göra om längtan att nå målet är tillräckligt stor. Man kan dock aldrig vara säker på att man når ända fram, vad man däremot kan vara säker på är att man antagligen inte alls når sitt mål om man inte är beredd att försöka!

Ha en riktigt trevlig helg!

Nicklas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 9 =

%d bloggare gillar detta: